Birçok evlilik çeşidi bulunmasına karşın burada birkaç örnek verilecektir. Bir ya da iki yıllık evli bin genç çift gözlemlenerek dokuz tip evlilik belirlenmiştir:

Kocanın yönlendirdiği bağımsız tip evlilik en genel evlilik tipidir. Erkek söz sahibidir ve tartışmalar az olur.

Kocanın yönlendirdiği ortak evlilik ikinci genel tipteki evliliktir. Duygusal ilişki orta düzeydedir. Her ne kadar tartışma olsa da çözümler erkeğin tercihi yönünde kabul edilmektedir. Çiftler birbirlerinin ailesiyle iyi geçinmektedir.

Paylaşılmış liderlikle ortak evlilik üçüncü sıradaki genel tiptir. Ortalama düzeyde aşkın ve çatışmanın olduğu evlilik olup kararlar ortak alınmaktadır.

Kadının yönlendirdiği bağımsız tip evlilik dördüncü sırada yer almaktadır. Kadının görüşü ve tercihleri ön plandadır. Kocanın ekonomik olanağı zayıftır. Koca kendi annesi ve eşinin ailesiyle iyi geçinmektedir.

Kocanın yönlendirdiği bağımlı evliliklerde birkaç evlilik sorunu olsa bile çiftler arasında daha yoğun duygusallık yaşanır.

Kadının yönlendirdiği cana yakın evliliklerde her şey yolundadır, ortalama düzeyde duygusal ilişki bulunur, erkek zaman zaman eşinin liderliğini paylaşabilir.

Kadının yönlendirdiği yüzleştirici evliliklerde kadın ev kadını, anne rollerini tercih etmekte, yönlendirmektedir. Evlilikte arada bir sorun yaşanabilmekte, duygusal yakınlık orta düzeyde bulunmaktadır. Çiftler birbirlerinin ailesi ile iyi geçinmektedir.

Kocanın yönlendirdiği yüzleştirici evliliklerde erkek baskındır, eşinin çalışmasını istemez. Koca, kayınvalidesi İle sorunlar yaşamaktadır. Kadın çalışıyorsa kendi işini ve eşinin işini beğenmez. Bu çok sık rastlanılan evlilik tipi değildir.

Kocanın yönlendirdiği çatışmak evlilik birçok sorun İçerir. Kadın ailenin gelirinden hoşnut değildir. Çalışıyorsa kendi işinden de şikayet eder. Çiftler birbirlerinin ailesi ile sorunlar yaşamaktadır. Çok sık rastlanılan bir evlilik tipi değildir.