Okuma yazma öğrenme gibi, başarılı iletişimler kurmakta öğrenilebilir ve geliştirilebilir.

 

Hepimiz hayatımızın en az bir noktasında bazı kişilerle iletişimle ilgili bir problem yaşamışızdır. Bu kişi Annemiz, babamız, kardeşlerimiz, arkadaşlarımız, eşimiz, çocuklarımız, patronumuz veya müşterilerimizden birisi olmuştur belki de. Bunun faturasını kontrolü bir başkasının eline vererek, başarısızlıklar yaşayarak, ilgiden ve sevgiden yoksun kalarak öderiz.

 

Düşünün, başarılı iletişim kurmada kendinizi o kadar geliştirdiniz ki, herhangi bir ortamda herhangi bir pozisyonda karşınızdaki kişiden hangi tepkiyi bekliyorsanız, o tepkiyi alıyorsunuz. Biz biliyoruz ki iletişimin anlamı; aldığımız tepkidir. Diğer bir deyişle, siz söylerken amaçladığınız ve düşündüğünüz şeyler değil, karşınızdaki kişinin verdiği tepkidir. Eğer beklediğiniz tepkiyi alıyorsanız başarılısınız demektir. Ve kontrol de sizdedir. Aranan, sevilen bir kişi olmamanız için hiç bir neden yoktur.

 

Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır. Mevlana Celalettin Rumi

 

Başarılı iletişim kurmanın ilk şartı uyumdur. Uyum, bize benzeyen insanlarla gerçekleşir. İyi uyum sağladığımız insanlarla başarılı iletişim kurabiliriz. Uyum kurduğumuz insanlarla aynı duyguları paylaşırız. Uyum olmadığında başarılı bir iletişim de olmuyor.

 

Kalabalık bir mekânda iki kişi kalabalıktan soyutlanmış bir şekilde sohbet etmekteler. Onları seyretmeye başlayalım. Uyumlu bir beden dili içerisindeler, birbirlerine doğru eğilmişler, ikisi de bacak bacak üstüne atmışlar, her ikisi de ellerini benzer pozisyonlarda tutuyorlar. Ses tonları ve konuşma hızları aynı, nefes alış verişleri bile aynı ritimde. Sizce bu iki kişi uyumlu bir çift mi? Evet seslerinizi duyar gibiyim.

 

İletişimde, kişiler arasında ki uyumu sağlayan ortak unsurlar vardır.

Bunlar;

Fizyoloji (vücut konumu, duruşu) Uyum sağlamak istediğimiz kişi bizimle konuşurken bize doğru eğilerek konuşuyorsa, bizim de ona doğru eğilmemiz doğru olur. Buna benzer şekilde karşımızdaki kişilerle eşleşebiliriz. Tamamen bire bir taklit etmek olmasa da beden dillerimizi aynı anlama gelecek şekilde eşleştirebiliriz.   Ses kalitesi (tonal, tempo, yüksekliği) Bizimle yavaş konuşan bir insanla, yüksek bir ses tonuyla konuşmamaya dikkat etmeliyiz. Hızlı konuşuyorsa, bizim yavaş konuşma alışkanlığımız varsa bile ona yakın bir hıza getirmeliyiz.   Nefes alma hızı ve yeri (diyafram nefesi, göğüs nefesi, hızlı veya yavaş nefes alma) Uzun süreli birlikteliklerde çiftlerin uyurken aynı ritimde nefes alıp verdikleri gözlemlenmiştir.   Kelimeler Konuşurken seçtiğimiz kelimeler, karşımızdaki kişinin bize hitap edişiyle uyumlu olmalı. Sizli, bizli konuşan bir kişi ile senli benli konuşmamalıyız.   İletişimde, ilk izlenimin önemini biliriz. İletişim kurmak istediğimiz kişilerle yukarıdaki koşulları bilinç düzeyinde gerçekleştirdiğimizde otomatik olarak empati de geliştirmiş oluruz. Böylelikle başarılı bir iletişim için temelde atılmıştır. Hepinize başarılı iletişimler diliyorum.  

Dünyanız sevgiyle aydınlansın.

 

Psikolojik Gelişim & Aile Danışmanı Nur Meriç

 

11 MAYIS 2015 / ZAFER GAZETESİ – YAŞAM PENCERESİ