Genelde özgüveniniz var mıdır? Bazı alanlarda özgüven sahibi olduğunuzu, bazı alanlarda olmadığınızı mı düşünüyorsunuz? Peki, nasıl kıyaslıyorsunuz? Yeterliliğinizi mi temel alıyorsunuz? Başkalarının sizin hakkınızdaki düşüncelerini mi?

 

Eğer size, ‘Özgüveninize bir puan verin’ deseydim 0 ile 10 arasında kaç puan verirdiniz?

 

Özgüven; hayatın içinde yeterli olabilmektir.

Özgüvenli kişi kendi değerinin farkındadır, nelere sahip olduğunu, nelere sahip olmadığını bilir. Olumlu özelliklerini geliştirip olumsuz özelliklerini de değiştirebilir. Güçlü taraflarını ön plana çıkartıp zayıf taraflarını güçlendirebilir. Kendisini engelleyen, tehdit eden yönlerini fırsat haline getirebilir.

 

Özüne güvenmektir. Özünü sevmektir, özüne saygı duymaktır.

Duygu ve davranışlarını kendisi kontrol edebilir. Bir başkası onu kızdıramaz, bilir ki onun kızmasının nedeni kendi derinlerinde saklı bir yarasına, korkusuna parmak basılmasıdır. Duygularını kontrol edip takip eder, gerekli düzenlemeleri yapar, iç potansiyelinin farkına varır.

 

Sizinle küçük bir alıştırma yapalım. Değer verdiğiniz, saygı duyduğunuz sevdiğiniz üç kişiyi sıralayın… Bu sıraladıklarınız arasında siz de var mısınız?

 

Kendine gösterdiğin sevgi, saygı ve değer kadar başkasından sevgi, saygı ve değer görürsün. Kendini değerli ve yeterli bir insan olarak gör. Ne olduğunu sen tayin edebilirsin. Fakat burada dikkatten kaçmaması gereken bir nokta var ki, o da değerliliğinin ve yeterliliğinin orantısıdır. Toplumda bazı kişiler vardır, kendilerini çok değerli görürler fakat yeterlilikleri azdır. Biz bunlara kendisini dev aynasında görüyor deriz. Gerçekte özgüvenleri yoktur. Yeterince anlaşılamadıklarından yakınıp dururlar. Bazıları da yeterliliklerini, başarılarını o kadar küçümserler ki aşağılık kompleksine girer, intihar bile edebilirler. Bir bakın bakalım çevrenizde bu insanlardan hiç var mı?

 

Hindistan’da bir tapınakta Sokrates’in şu sözü vardır “İnsan kendini tanı!” Sözün özü budur.

Dış görünüşümüze özen gösteriyoruz, evimize, arabamıza önem veriyoruz. Zihnimize, duygularımıza, iç dünyamıza, ruh sağlığımıza, kişisel gelişimimize aynı özeni gösteriyor muyuz? İyi okullarda okumak, çocuklarımızı iyi okullarda okutmak istiyoruz. Fakat unutmamak lazım en büyük ilim kendini bilmektir. “İlim, ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin bu nice okumaktır.” der Yunus Emre…

 

Kendinizi geliştirmek için bir şeyler yapabilirsiniz. Örneğin kişisel gelişimle ilgili kitaplar okuyun, kişisel gelişim kurslarına katılın. Zihnini ve duygularını beslemek özgüvenini geliştirmenin en iyi yollarından biridir. Değer verdiğimiz şeye yatırım yaparız. Verdiğimiz değerin ölçüsü, uğruna seve seve feda ettiklerimizdir. (Emek, para, zaman vb.) Kendine yaptığın yatırım kalıcı olacaktır. Onu senden kimse alamaz, meyvelerini uzun yıllar alırsın.

 

Özgüven, özüne değer vermektir.

Özel, sosyal ve iş yaşamında mutlu, huzurlu, doyumlu olmak için kendine yatırım yap… İnsan değer verdiği şeye yatırım yapar.

Kendine ne kadar değer veriyorsun?

 

Dünyanız sevgiyle aydınlansın.

 

Psikolojik Gelişim & Aile Danışmanı Nur Meriç

 

23 MART 2015 / ZAFER GAZETESİ – YAŞAM PENCERESİ