Bağımlılığın Doğasını Anlamak

Bilmeliyiz ki, bağımlılıkların özünde yetersiz özdenetim programı olduğu için kişi kendisini denetlemekte zorlanacaktır ve bağımlılığını başka bir hedefe yönlendirecektir. Böylece sigarayı bırakıp aşırı kilo almak, alışveriş bağımlısı olmak gibi, istenmeyen sonuçlar da oluşabilir. Bu durumda bağımlılığa neden ihtiyaç duyduğumuzu anlamak ve gerçek ihtiyacımızı yerine koyabilmek, koymamakla yetersiz özdenetim ve bağımlılık programlarını kontrol ederek sağlanır. Bu noktada doğru teknikler uygulandığında, son derece faydalı sonuçlar alınıyor. Danışmanlık alan kişi, en başından, bir bağımlılığa sebep olan içsel sebeplerini, olumsuz bilinçaltı programlarını temizlediğinde, bu yöntemi başka bağımlılıklarında da kullanabiliyor. Yani aynı anda sigara, alkol, internet gibi bağımlılıklarından kurtularak, 3 ay gibi kısa süre içinde bütün hayatını olumlu şekilde değiştiren danışanlarımız oldu. Bu da büyük bir mutluluk!

 

Her yöntem, her kişiye uygunluk gösterecek diye bir şey yoktur. Kişiye göre yapılan yöntemler arasında kesinlikle farklılıklar var. Biz bu alanda yapılmış uygulamaların hepsini inceleyip başarılı yöntemleri toplayıp başarısızlıklardaki eksiklikleri, farklılıklarla tamamlayıp bir program hazırladık. Uyguladığımız programla, çok zorlanmadan, kesin ve kalıcı olarak sigara bağımlılığından kurtulmayı sağlayabiliyoruz. Öncelikle, ‘sigarayı bırakamam’ korkusundan kurtulmak gerekli. Kişi, sigarayı bırakabileceğine inanmalı. Bunun için 3 adımlı bir yöntem kullanabilir.

 

Birinci adımda “Sigara içmemeliyim çünkü…” diye başlayan bir liste hazırlanmalı. Buraya neden sigarayı bırakmak istediğimizi yazmalıyız. İkinci adımda, “Sigara içiyorum çünkü…” diye bir liste hazırlanmalı. Bu liste, kişinin hayatında sigaradan nasıl yararlandığını bize gösterir. Bir şeyi bırakmak için, aynı yararı, kendine zarar vermeden alacağı başka alışkanlık ya da yöntemler bulunmalıdır.

 

Bize başvuran kişilerin listelerine baktığımızda çoğu kişinin sigara içmeme sebepleri listesinde para ve daha iyi gözükmek yer alır ama yaptığımız çalışmalarda aslında paranın kişiyi gerçekte sigara bırakmaya etkili şekilde yönlendiremediğini görüyoruz. Eğer ekonomik durum gerçekten etkili olsaydı, sigara maddi geliri daha düşük kişiler arasında daha yaygın olmazdı. Batılı ülkelerde sigara bırakmak isteyenlerin içsel sebeplerine baktığımızda para, dışarıya karşı çizilen görsel imaj, aciz gözükmek gibi sebepler ağırlıktayken, Türkiye’de yapılan istatistikler, ülkemizdeki kişilerin görsel ya da işitsel değil, daha sezgisel kararlar vermeye eğilimli olduğunu gösteriyor. Bunun sonucu şu: Bizim kültürümüzde eğer kadın hamileyse, çocuğuna zarar vermekten ya da gelecekte başkalarına yük olmaktan, cebindeki paranın gitmesinden daha çok korkuyor. Kararlar ekonomik ya da estetik değil, sezgisel olarak veriliyor. İşte sigarayı bırakmak isteyen kişilerin 3. listeleri bu konuyla ilgili olmalı. Son olarak “Sigarayı bırakmalıyım çünkü…” listesi hazırlanmalı. Eğer bu listenin içine, size özel gerçek sebepleri yazabilirseniz, motivasyon sebebinizi sabit tutarak sigarayı bırakabilirsiniz.

 

Neden sigara içtiğiniz ve neden sigarayı bırakmak istediğiniz bu çalışmanın temelini oluşturur. Sigarayı içme sebepleri başka şekilde telafi edildiğinde, psikolojik yoksunluk engellenmiş olur. Özellikle ilk 21 günlük süreçte kişinin tek bir sigara bile içmemesini sağlayabiliyoruz. Tek başına bırakmayı deneyenlere de bu konuda çok dikkatli olmalarını, bir tek sigara diyerek tüm süreci heba etmemelerini öneririm.

 

Bıraktıktan sonra nasıl değişiklikler oluyor?

Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için sigarayı bıraktığınızda, nikotin ve karbon monoksitin etkisi 12-24 saat gibi kısa bir zamanda kaybolur. Balgam miktarı 2 haftada yüzde 50 azalır. Bağışıklığı azaltan etkisi ise 6 haftada ortadan kalkar. Tat ve koku alma duygusunda bir gelişme olduğu hemen fark edilir. Öksürük ortadan kalkar. Akciğer kanseri, diğer organ kanserleri, kalp hastalıkları, felç, müzmin bronşit, amfizem gibi riskler, tiryakilere göre azalacaktır. Kalp krizi riski, sigarayı bıraktıktan sonra 24 saat içerisinde yüzde 50 oranında düşmektedir. Solunumla ilgili problemler hızla azalır. Beyin kanaması riski veya damar tıkanıklığına bağlı olarak ayakların kesilmesi tehlikesi de sigaranın bırakılmasından sonra yüzde 30-50 oranında geriler. Sigara öksürüğü, bıraktıktan 3 ay sonra ortadan kalkar.

 

Dünyanız sevgiyle aydınlansın.

Psikolojik Gelişim & Aile Danışmanı Nur Meriç

 

25 MAYIS 2015 / ZAFER GAZETESİ – YAŞAM PENCERESİ