Sorunlu Çalışanlarla Başa Çıkma Yolları
2 Aralık 2015 Çarşamba

Uygunsuz sosyal davranış, düşük performans ya da iş kalitesinin düşüklüğü istenmeyen davranışlardandır.
Diyelim ki Alp son birkaç haftadır kendi üstüne düşen işi tam anlamıyla yapmıyor. Diğer çalışanlarında bundan şikayetleri kulağınıza kadar geldi. Kendi işleri dışında, birde Alp'in işerini üstlenmek zorunda kalıyorlar ve Alp'e verilen bazı önemli işler ise, hiç el sürülmeden öylece duruyor ve bu yüzden tüm birim geri kalıyor.

Yapmanız gereken ilk şey sorunu tanımlamaktır. Sonra sizin ve iş arkadaşlarının Alp'in davranışından nasıl etkilendiğinizi Alp'e anlatın, olabileceğiniz "kadar açık olun. Sadece "'Alp son zamanlarda fazla verimli değilsin" deyip bırakmayın.

Somut örnekler verin. Örneğin, Alp'in bitirmediği nedeniyle, birimin sunum yapamadığını ya da telefonla arayan potansiyel bir müşteri geri aranmadığı için satışın kaybedildiği gibi örnekler verin.

Alp’le sakin bir biçimde konuştuğunuza emin olun. Kimse kendisine bağırılmasını istemez. Ona İşin sonuçlarının tüm birimi nasıl etkilediğini anlatın. Sakinliğinizi korumaya özen gösterin ve Alp'e cevap hakkı verin. Kim bilir, belki Alp, son birkaç haftadır kendini iyi hissetmemekteki evde önemli bir sorunu vardır, eşi boşanacağını bildirilmiştir ya da ailesinden biri ölmüştür.

Alp’e cevap hakkı verin. Eğer elinden gelenin en iyisini yapmadığını kabul ederse, bu durumu düzeltmek için ne yapılabileceğine birlikte karar verin. Belki, Alp birkaç hafta işe bir saatler erken gelip, ihmal ettiği işleri tamamlayabilir. Belki eve iş götürmeyi ya da cumartesi günü işe yarım gün gelmeyi teklif edebilir.

Eğer o, sorun için hiç çözüm önermiyorsa, o zaman siz önermelisiniz. Esnek olmaya ve onunla çalışmaya istekli olun. Ancak davranışının ciddiyetini anladığından emin olun ve bunu düzeltecek bir şeyler yapması için onu cesaretlendirin. Eğer sizinle çalışmayı reddeder, kaba ve saygısız davranır ya da sorun devam ederse, o zaman ciddi bir yaptırım sürecini başlatabilirsiniz.

Kendi kişiliğinizi tanıyarak, anlayarak ve bu bölümdeki önemle izleyerek, işyerindeki becerilerinizi geliştirebilir ve başkalarıyla etkin bir biçimde başa çıkabilirsiniz.

Nur Meriç

PSK Gelişim ve Aile Danışmanı