DÜŞÜNCELERİNİZİ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

 

Mutluyum, mutsuzum.

Şanslıyım, şansızım.

Başarılıyım, başarısızım.

Seviliyorum, sevilmiyorum.

Güvendeyim, güvensizim

Değerliyim, değersizim.

 

Evet, olumlu veya olumsuz ne düşünüyoruz?

Düşündüklerimizin ne kadarı yaşamımızda?

Bizler düşüncelerimizin bütünüyüz. Şu anda kimsek, neysek, neredeysek, kiminleysek, bilin ki onlar bir zamanlar zihinlerimize ekilen düşünce tohumlarımızdı. Hayat romanınızın yazarı da başkahramanı da sizsiniz.

Düşüncelerimizi barındıran zihnimiz, bilinçli ve bilinçdışı (fark edemediğimiz) iki kısımdan oluşmakta.

Bilinçdışı zihin = at

Bilinçli zihin = jokey

Ata doğru telkinler verirseniz, arzu ettiğiniz her yere gidebilirsiniz.

Jokeyi yönlendirmek, değiştirmek de sizin elinizde.

Bilinçdışı zihnin çalışma ilkesi sesli komut alan mükemmel donanımlı bilgisayara benzer. Yazılım programlarımızın bir kısmı bize, bir kısmı da bizim dışımızdaki insanlara aittir. İstediğiniz zaman bu programları (bunların büyük çoğunluğu düşüncelerimizdir) değiştirebiliriz. Hayatımız da otomatikman değişir.

Programımızı değiştirirken öncelikli olarak; bilinçdışımıza komut verirken olumlu ve tam istediğimiz şeyi söyleyip söylemediğimize dikkat etmeliyiz. Bilgisayarların çalışma sistemleri gibi. Nasıl ki bilgisayarımız –meli, -malı gibi komutları dikkate almıyorsa, bilinçdışımız da almaz. Örneğin, “(x) işimde başarısız olmamalıyım, para kaybetmemeliyim” diyorsak, başarısız olur, kayıp yaşarız. Çünkü bilinçdışı zihin; -meli, -malı’yı kayda sokmadığından komutumuzu olumsuz (başarısız ol, para kaybet) gibi algılar ve gerçeğe dönüştürür. Onu gerçekleştirecek şekilde hareketler sergileyebiliriz veya ne yaparsam yapayım sonuç değişmeyecekmiş gibi algılayıp önlem almaya biliriz. Sonra da bizlere, “Korktuğumuz başımıza geldi” demek düşer.

Einstein der ki; “Hep olumsuz düşünüyorsanız muhtemelen kâhin olabilirsiniz.” Yani gerçekleşir. Öyleyse dilimize ve düşüncelerimize dikkat edeceğiz. Başka insanlar tarafından da olumsuzlukların zihnenimize girmesini engelleyerek, girenleri fark edip olumlularla değiştireceğiz. Böylelikle sağlıklı düşünceleri oluşturabiliriz. “Her eylemin atası düşüncedir.” der Ralph Waldo Emerson. Olumlu düşüncelerimiz eylem olduğunda işe yarar. Eylemlerimiz konusunda da istikrarlı olmalıyız.

 

Mahatma Gandhi çok sevdiğim bir sözü vardır:

“Söylediklerinize dikkat edin, düşünceleriniz olur.

Düşüncelerinize dikkat edin, duygularınız olur.

Duygularınıza dikkat edin, davranışlarınız olur.

Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklarınız olur.

Alışkanlıklarınıza dikkat edin, karakteriniz olur.

Karakterinize dikkat edin, kaderiniz olur.”

 

Psikolojik Gelişim & Aile Danışmanı Nur Meriç

 26 OCAK 2015 / ZAFER GAZETESİ- YAŞAM PENCERESİ