Kimler(siz) ve Neler(siz) olamıyorsunuz?

 

Başkalarına bağımlı yaşamakla, bitkisel hayat yaşamak arasında bir fark yoktur. Bitkisel hayattaki bir insanın yaşam kalitesi ne kadarsa, birilerine bağımlı yaşayan insanların ruh sağlığının kalitesi de o kadardır.

 

Abarttığımı düşünebilirsiniz. Peki, öyleyse şu sözler size ne ifade ediyor?

“Evlatlarım olmadan yaşayamam.”

“Onları uzun süre görmemeye dayanamam.”

“Eşim beni bırakırsa ölürüm.”

“Annemi babamı kaybetme düşüncesine bile dayanamıyorum.”

“Sevgilim olmazsa yaşamamın anlamı yok.”

“Bu işi o olmadan asla başaramam, onsuz ben bir hiçim...”

Böyle sürüp gidiyor.

 

Kişiler için söylenen bir deyim vardır; ‘O benim sağ kolum.’

Sadece kişi bağımlılıkları değil, iş, mevki, mekân gibi pek çok bağımlılık var…

 

Siz bir bağımlı mısınız?

Bizler bağımlılık denildiğinde sadece madde bağımlılığını düşünürüz, Biraz daha derine indiğimizde ikisinin arasında bir fark olmadığını algılarız… TDK, ‘Bağımlı’ sözcüğünü şöyle açıklar: Bir şeyin veya bir kimsenin gücü ve etkisi altında bulunan, başka bir şeyin istemine veya yardımına bağlı olan özgürlüğü, özerkliği olmayan kişi.

 

Nasıl ki bağımlılıklar özgürlüğünüzü elinizden alıyor, yaşamınızın güç ve kontrolünü kaybetmenize, başarısız olmanıza kendinize alan özgüveninizi yitirmenize neden oluyorsa, bağımlılıklarınızdan kurtulmanız da, esaretten kurtulup özgür, gücü ve kontrolü kendinde, başarılı, sevilen, saygı duyulan, aranılan, özgüveni olan bir kişi olmanıza yardım eder.

 

Kimler(siz) olamıyorsunuz? Neler(siz) olamıyorsunuz?

 

Sizlere, ‘Hayatınızdaki kişiler, mevkiiniz, konumunuz, unvanlarınız, işiniz, maddi varlıklarınız, itibarınız, kısaca hayatınızda ne varsa; hepsini ama hepsini’ içinizden çıkarıp uzaklara doğru yolcu edin onları’ desem... Bir dostum, kendisiyle yaptığım özel çalışmadan sonra, işinden ve unvanından asla vazgeçemeyeceğini fark ettiğini söylemişti. Oysaki çalışma öncesinde ailesinden asla vazgeçemeyeceğini düşünmüştü. Danışanlarımla yaptığım küçük imgeleme çalışmasıyla, onların olmazsa olmazlarını fark etmelerini sağlarım.

 

Bağımlılıklarımızdan kurtulmamız demek artık onları hayatımızda istemeyeceğimiz, sevmeyeceğimiz anlamına gelmez. Sevgi özgür bırakmak demektir. Karşımızdakini de kendimizi de... Ne kendimize bağımlı yapalım birilerini, ne de biz başkalarına bağımlı olalım.

Bağımlılık yerine önem, değer, saygı, kısaca bütün olumlulukları kapsayacağını düşündüğüm sevgiyi; koşulsuz sevgiyi içimize yerleştirelim, ne dersiniz?                                                     Ben ‘yaşasın özgürlük’ diyorum.

 

Dünyanız sevgiyle aydınlansın.

 

Psikolojik Gelişim & Aile Danışmanı Nur Meriç

 

09 ŞUBAT 2015 / ZAFER GAZETESİ – YAŞAM PENCERESİ