Toplum içinde gittikçe artan bir sıklıkta görülen Beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan ve panik kavramına yakışan yoğun bir sıkıntı (aksiyete) yaşantısı...

 

Panik atak; çarpıntı, göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi, nefes darlığı, boğulacakmış gibi olma (kişi çoğu zaman kalp hastası olduğunu zanneder), terleme, titreme, sarsılma, bulantılar, karın ağrısı, üşüme, ürperme, ateş basmaları, uyuşma ve karıncalanmalar, baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma, gerçek dışılık duyguları ya da benliğe yabancılaşma, ölüm korkusu, kontrolünü kaybedeceği ya da delireceği korkusu, bir tehlike beklentisi ya da sonunun geldiği düşüncesi ve atağın ortaya çıktığı ortamdan kaçma dürtüsü... Bunlardan en az dördünün bulunduğu şiddetli bir korku ve huzursuzluk ile oluşan bir süreçte bulunuyorsanız muhtemelen panik atak dostları arasına hoş geldiniz partisi verebiliriz...

 

Şimdi iyi haberleri verelim.

-Panik atak bir kalp hastalığı değildir.

-Panik atak ölüme yol açan bir hastalık değildir.

-Panik atak bir akıl hastalığı değildir ve dönüşmez.

-Panik atak sırasında insanların öldükleri, delirdikleri, kontrol dışı davranışta bulunduklarına ilişkin hiçbir tıbbi bilgi yoktur.

-Panik atağın tedavisi mümkündür.

Genellikle uzun süreli bir tedavi gerektirir. İlaçlarla ve psikoterapi ile hastalar tedavi edilmektedir.

Bununla birlikte şimdi, psikiyatri merkezimizde panik atak tedavisinde NLP tekniklerinden de yararlanarak son derece başarılı sonuçlar almaktayız. Tedavinin her aşaması hekim denetiminde yürütülmelidir.

NLP (Nero Linguistik Programlama), bilinç ve bilinçaltını etkin bir duyarlılıkla kullanmaya yönelik zihinsel sürecin işleyişini yeniden yapılandırma tekniğidir. Kişisel ve ruhsal bakımdan olmak istediği kişiyi ortaya çıkartmasına yardım eder. Panik atakta NLP tekniklerini öğrenip ve uygulayarak yaşamınızı yeniden düzenleyebilirsiniz. NLP; İç uyum, kişisel bütünlük (ne istediğini bilmek ve duyguları rahatlıkla kullanabilmek) esneklik ve hoşgörü ilkelerine dayanmaktadır.

 

Panik ataklı kişilerde bilinçaltı olumsuz kayıtlar ve bilinçaltına verilen olumsuz komutlar saptanmaktadır. Panik ataklı kişiler mükemmel bir stratejiyle kendilerinde bir kaygı ortamı yaratıyorlar. Bu stratejilerini olumlu imgeleme çalışmalarını öğreterek, rahatlamaya çeviriyoruz. Farklı NLP teknikleriyle duygu durumu değişikliği de yaratılabiliyor.

Panik atak sırasında ortaya çıkan aşırı soluk alıp-vermeyi kontrol edebilmek, gevşeme ve rahatlamak için doğru nefes teknikleri öğrenilmelidir. Gördüğüm panik ataklılarda iletişim sorunları var. NLP teknikleriyle iletişim sorunları da çözümlenebilir.

 

Kişilerin geçmişinde yaşadığı, panik atakları sırasında ve öncesindeki olumsuz anıların etkisini azaltmak ve kontrol etmek için zaman çizgisi (time-line) tekniğiyle çalışılıyor.

Tedavi sırasında durumunuz iyiye giderken panik atak yaşayabilirsiniz. Bu durum iyi tedavi edilmediğiniz anlamına gelmez. Deneyimle daha pişkin ve nöbetin eninde sonunda geçeceğini bilen bir tavır geliştirmelisiniz. En yoğun yaşandığı süre 10 dakikadır. Herhangi bir sağlık kurumunun acil servisine ulaşıncaya kadar atağınızın hükmü geçer. Bağımlılık yapan ilaçların aşırı ve gereksiz kullanımından kaçının. Özellikle alkolden uzak durun.

 

Panik ataklı kişilerin bir kısmında yalnız kalamama, sokağa çıkamama, kalabalık ortamlara girememe, asansör gibi kapalı ortamlarda kalamama vb. davranışlar görülebiliyor. Fobik durumlar için kullandığımız NLP teknikleri bu konuda işimizi kolaylaştırıyor. Panik atak konusunda bilgi sahibi olmak ve bunun sonucu olarak da mantıklı olarak düşünmeliyiz. Panik ataklılar, o andaki belirtileri yanlış biçimde yorumlamak eğilimindedirler. NLP beynin programıdır diyoruz. Bu programda bir aksaklık varsa bu programı istediğimiz gibi tekrar düzenleyebiliriz.

Panik atak, kişiyi bedensel ve duygusal yönden zorlar.

Bu durumdan utanmayınız. Başkalarının yanında küçük düşeceğinizi düşünmeyiniz. Bunu ancak yaşayan bilir. Panik atak bozukluğu ortada hiçbir neden yokken herhangi bir anda, herhangi bir yerde ve ani olarak ortaya çıkabilir. Ancak atak sırasında ne yapacağını bilmek çok önemlidir. Ne yapacağını bilen soğukkanlı ve güvenli tavrınızla panik atağınızla baş edebilirsiniz...

Beyninizin efendisi sizsiniz.

 

Dünyanız sevgiyle aydınlansın.

 

Psikolojik Gelişim & Aile Danışmanı Nur Meriç

 

30 MART 2015 / ZAFER GAZETESİ – YAŞAM PENCERESİ