Nisan ayının ilk günlerini yaşıyoruz. Cuma akşamları ve Nisan ayı benim için umudun yeşerdiği, kendimi iyi hissettiğim anlardır. Cumaları önümde güzel bir hafta sonu, çevremde neşeli insanlar, Nisan ayıda; güneşli güzel günlerin habercisi, kasvetli kısa günlerin bitimidir. İnsanların psikolojik olarak kendilerini daha güçlü hissettikleri bir dönemin habercisidir. Ne olursa olsun önümüz; yaz, tatil, eğlence… Bu güzel zamanların verimini arttırmak için size bir takım önerilerim olacak.

 

Bahar temizliği güzel bir gelenektir. Neden bahar temizliği yapar insanlar? Hiç düşündünüz mü? Bence yeni ve güzel başlangıçlar ve olumsuzluklarında temizlenmesi için olmalı.

Evinizde böyle bir girişimde bulunabilirsiniz. Eşyalarınızın bir kısmını, odalarınızı ve dolaplarınızı gereksiz işgal eden fazlalıkları çıkartın. Bu arada hayatınızdaki ve ruhunuzdaki fazlalıklarında rahatlıkla ve kolaylıkla gittiğini düşünün.

 

Mekânlarınızı ve hayatınızı boşaltın, arındırın ki; daha farklı güzelliklere yer açılsın! Değiştiremeyeceğiniz şeyleri özellikle geçmişinizi fazla düşünerek yaşam enerjini düşürmeyin. Zamanınızı verimli kullanın.

 

İki tane oduncu sabahın erken saatlerinde ormana gidiyor. Ormanın iki ayrı noktasında, birbirlerini görebilecekleri bir konumda ağaç kesmeye başlıyorlar. Odunculardan biri sabahtan akşama kadar sürekli odun kesiyor, ara sıra göz ucuyla arkadaşına bakıyor. Arkadaşı aralar veriyor, çay içiyor, duraklıyor ve tekrar çalışmaya başlıyor. Kendisi daha fazla odun kesmek için hiç durmadan çalışıyor. Gün batımında odunları alacak tüccar geliyor. Odunları sayıyor; sürekli ağaç kesen oduncu; arkadaşının kendisi gibi  kesintisiz çalışmamasına rağmen daha fazla odun kestiğini görünce çok sinirleniyor ve isyan ediyor. Arkadaşına nasıl olur, ben senden daha fazla çalıştım, hiç dinlenmedim diyor. Arkadaşı da ben senden daha verimli çalıştım. Sen benim dinlendiğim zamanlarda baltamı bileylediğimi ve güç depoladığımı fark etmemişsin diyor.

 

İşte sürekli çalışmak verimli çalışmak değildir. Beynimizi kullanarak daha verimli çalışabiliriz. İnsanlar tekerleği düşünmeseler ve icat etmeselerdi daha çok yorulacaklar, daha az verim alacaklardı. Yaşantımızdaki verimi arttırmak için beynimizi boşalmaya ve dinlenmeye ihtiyacı vardır.

Fransızlar; “Koşmadan önce iki adın geriye gitmek gerekir.” derler. Sporcular da olduğu gibi bilinçli antrenman, kaliteli beslenme, orantılı bir dinleme, sağlıklı bir zihin başarıyı getirir.

 

Gününüzün 45 dakikasını kendiniz için boşaltın. Sadece kendinizle baş başa kalacağınız, hayatınızda ki olumlu noktalara dikkat çekeceğiniz dakikalar yaratın. Olup veya olmayacağını düşünmeden sınırsız hayal kurun. Bu arada bilinçaltınız olmuş gibi heyecanlanacak ve mutluluk hormonu üretecek. Olsa da, olmasa da bir miktar mutluluk hormonuna sahipsiniz artık. Piyango bileti alır gibi, fakat cebinizden de bir şey çıkmamış olacak. Telefon defterinizden hayatınızı zorlaştıran kişileri silin. Belki de gerçekten evren bu kişileri sizden uzaklaştırabilir. Kendinizi hatalı gördüğünüz, hayatınızı zorlaştıran davranışların, düşüncelerin duyguların bir kısmından kurtulmayı seçin. Bunun için de bir eylem planı yapın. Azın değerli olduğunu da fark edin! Yediğinizi, içtiğinizi, aldığınızı biraz azaltın. Bazı insanlarla mesafeleriniz çok yakınsa bir miktar kısın, çok uzaksa bir miktar yakınlaşın. Hayatınızın kontrol panellerini fark edin; ayarlarıyla oynayın. Kendinizi şımartın, yeni yerler görün, bir hobi edinin ( dans, resim, fotoğraf, meditasyon, yoga, pilates v.b)

 

Einstein der ki; “Hep aynı şeyi yapıp farklı sonuç beklemek; deliliktir.” Şu ana kadar her ne yapıyorsanız; bir miktar fark yaratın. Değişiklikte hayır vardır. Değişim ihtiyacını hissediyorsak; değişim gerekiyordur, hislerinize güvenin.

 

Sizde bahar temizliği planlamanızı bizimle paylaşmak isterseniz; [email protected]

 

Dünyanız sevgiyle aydınlansın.

 

Psikolojik Gelişim & Aile Danışmanı Nur Meriç

 

06 NİSAN 2015 / ZAFER GAZETESİ – YAŞAM PENCERESİ