İki birey bir çift oluşturduklarında daha önce tek tek ellerinde bulundurdukları toplumsal güçleri iki katına çıkar. İki kişi evlilik yoluyla bir bütün oldukları zaman, bu birleşme aşk, şefkat, güç ve zevk dolu yaşamlarının gücüne kaynak oluşturur. Bazen de bunun tam tersi olur. Çift anlaşamadığı zaman, çok büyük bir enerji açığa çıkar ve bu enerjiyi birbirlerini incitmek için kullanabilirler. İletişimsizliğin yarattığı enerji, yaşamınızı kısıtlayabilir, moralinizi bozabilir, ya da anlaşmazlığa ve nefrete neden olabilir

 

Evlilik problemleri henüz ortaya çıkmadan eşlerin, evlilik öncesi  danışmanlık almalarının önemi bütün dünyada bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır

Evlilikte sorun geliştikten sonra, terapiye gelen eşler, “keşke daha önceden gelseydik” şeklinde düşüncelerini ifade etmektedir. Evlilik öncesi danışmanlık, evliliğin kalitesini artırmakta ve kişilerin hata yapma oranını oldukça azalmaktadır.

 

Nikah şekerine gösterilen özen evlilik öncesi danışmanlığa gösterilse daha uzun ömürlü, sağlıklı, mutlu, huzurlu doyumlu evlilikler şans olmaktan çıkar.

 

Bireyin karşı cinsten bir kişi ile yakınlaşmasından önce kendisini tanıması, iletişim, duygusal yakınlık, sorumluluk duygusu gibi konularla ilgili kendisini geliştirmesi gerekir. Özellikle bu yakınlığın evlilikle devam edeceği ilişkilerde bu kişisel gelişim süreci daha da önemli bir hale gelir.

Bir kişi eş seçiminde ne kadar dikkatli olursa olsun, ne kadar uygun bir eş seçerse seçsin önceden evlilik ile ilgili bilgi sahibi olmadıkça ve hazırlık yapmadıkça uygun eş evlilikte uyum için yetmemektedir. Evliliği uyum içinde yürütmek için gereken tutumlar ve davranış modelleri hayatın ilk günlerinden itibaren aile içinde edinilir. Anne babalarının ilişki biçiminden hoşlanmayan kişiler bile ileriki yaşamlarında kendi evliliklerinde bu ilişki modelinden öğrendikleri birçok davranışı tekrarlarlar. Bunların farkına varılması gerekir.

 

Evlilik hazırlığı yapan çiftlerin kendilerini ve birlikte oldukları kişiyi daha gerçekçi değerlendirmeleri ve tanımaları gerekir.

 

Aşağıdaki başlıklar evlilik öncesi danışmanlıkta değerlendirilen alanlardır.

 

İletişim kurma, açık iletişim Duygusal yakınlık, evlilikte empati Kendini tanıma, biyolojik-psikolojik ve sosyal özellikler konusunda bilgi sahibi olma Benlik açma, duyguları paylaşma, sevgiyi gösterme Dürtü kontrolü, sözel ve fiziksel tepkileri kontrol edebilme Kişilik farklılıklarına hazırlıklı olma Kişiliklere saygı duyulması Karşı cinsi tanıma, karşı cinsin farklı özelliklerini, beklentilerini, ihtiyaçlarını bilme Bekarlık döneminden evliliğe geçiş Ailenin devamı açısından sorumluluk duygusunun önemini kavrama Kendi sorumluluklarını bilme, bu sorumlulukları yerine getirmek için gereken bilgiye sahip olma Gerekli zamanlarda eşin sorumluluklarını paylaşmak için de temel bilgiye sahip olma ve gerektiğinde paylaşmaya hazırlıklı olma Problem çözebilme Beklentilerin açıkça konuşulması İş ve özel yaşamın dengelenmesi Evlilikte sağlıklı cinsel yaşam Evlilikte bütçe düzenlemesi Evlilikte iş bölümü Eşlerin hassasiyet noktalarının taraflarca bilinmesi Eşlerin aileleri ile ilişkiler (hem kendi ailesi hem de eşin ailesi ile) Evliliğin eşler açısından doyum verici olabilmesi için evlilik öncesi bilinçli hazırlık gerekir.

 

Boşanma ile biten değil ömür boyu sağlıklı birliktelik ile süren bir ilişki istiyorsak bunun için iletişim problemlerini çözmek ve gerçekçi beklentiler oluşturmak gerekir. Yeni evlenecek kişiler evlilikle ilgili deneyim ve bilgi sahibi olmadıkları için evliliğin zor yönlerini vurgulayan kişilerin etkisi altında kalmamalıdırlar. Böyle bir önyargıyla evlilikten uzaklaşmamak gerekir. Evlilik emek isteyen bir ilişkidir. Bu çaba evlenmeden önce başlatılırsa evlilik sağlam temeller üstüne kurulmuş olur.

 

Dünyanız sevgiyle aydınlansın.

Psikolojik Gelişim & Aile Danışmanı Nur Meriç

 

08 HAZİRAN 2015 / ZAFER GAZETESİ – YAŞAM PENCERESİ