Erkek her zaman cinsel istek duyar inancı bir şehir efsanesidir. Sanılanın aksine, erkeklerin her zaman ve sürekli cinsel istek duymazlar. Hormonlar, hastalıklar, ilaçlar, duygular, düşünceler, ilişkiye dair nedenler,  sigara-alkol kullanımı ve stres gibi birçok faktör cinsel isteği azaltabiliyor.

 Bir erkeğin cinsel isteksizlik yaşaması her zaman eşinden soğuduğu anlamı da taşımıyor. Ancak her erkek hayatın getirdiği sorunlardan dolayı veya geçici sebeplerle dönem dönem cinsel isteksizlik yaşayabiliyor. Bu durum ısrarlı bir şekilde devam ediyorsa isteksizliğe neyin yol açtığını anlaması için doktora başvurulması gerekiyor.

Cinsel ilişki için daha az arzu duyan, cinsellikle ilgili düşüncelerinde azalma yaşayan pek çok erkek var. Cinsel istek biyolojik, psikolojik, duygusal pek çok faktörden etkileniyor. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron; cinsel iktidarı, fiziksel ve zihinsel performansı, kısacası dinamik, aktif ve güçlü bir erkekten beklenen her şeyi kontrol ediyor ve düzenliyor.

Bu hormonun genel sağlığınız üzerinde de önemli etkilerde bulunuyor. Kemik yoğunluğunu, kas gücünü, kan yapısını etkiliyor. Zihinsel performans, hafıza, duygusal durum ve motivasyonu iyileştiriyor. Üreme fonksiyonlarını da destekliyor.Bu nedenle cinsel isteksizliğin altında yatan hormonlar dışındada bir çok etken vardır.

Bunlar: Yetiştirilme koşulları ve geleneksel erkek cinsel rolü, Geleneksel cinsel rolünün dışına çıkamamak, Negatif Beden imajı ve düşük benlik saygısı, Edilgenlik, çekingenlik, Katı dini ve ahlaki inançlar, Anne ile ilişkide sorunlar, Babayla ilişkide sorunlar, Kişilik sorunları, Cinsel kimlik ve yönelim sorunları, Yetersiz, Yanlış cinsel bilgiler, Tabular, mitler, Yanlış inanışlar, Cinsel taciz ve travmalar, Cinsel fobiler ve kaçınmalar, Psikoseksüel gelişimin erken basamaklarında takılmalar, Maskelenmiş parafililer (Cinsel sapkınlıklar), Evlilik çatışmaları, Eşe ilgi kaybı, Yakınlık sorunları, Eşin cinsel deneyim eksikliği, Pasif, Bağımlı eş, Partnerde cinsel işlev bozukluğu, Duygu ve davranışlar üzerindeki kontrolünü yitirme korkusu, Bağımsızlığını ortaya koyma korkusu, çocuk sahibi olmak istememek, psikiyatrik rahatsızlıklar, Stres ve üzüntü kaynağı olan yaşam olayları, yaşla veya çekicilikle ilgili endişeler, Kadına yönelik agresyon/saldırganlık/öfke, gerçekdışı beklentiler, Performans anksiyetesi, Hamilelik ve doğum, aldatılma veya eşin sadakatinden kuşkulanma, Cinsel organlardan iğrenme veya hoşlanmama, Bedensel (organik) hastalıklara reaksiyon, Eşler arasındaki zayıf iletişim, Eşler arasındaki zayıf iletişim, Suçluluk duyguları, Kısıtlı ön sevişme, Tecrübesizlik, Eşini memnun edememe endişesi

 Vajinimus

Vajinismus; kadının bilinçaltında cinselliğe yüklediği olumsuz, kötü anlamlar nedeniyle oluşturduğu korkularından dolayı, bilinçdışı bir şekilde vajinanın kasılması ve birleşmeye karşı refleksif tepki göstermesi durumudur. Bu durumun yoğunluğu kişiden kişiye değişmektedir. Bazı bireylerde, cinsel birleşme anında başlayabildiği gibi, bazı bireylerde ufak bir dokunma temasıyla bile başlayabilmektedir. 

Sertleşme Sorunu (Erektil Disfonksiyon)

Erkekte kalıcı olarak doyurucu bir cinsel ilişki için yeterli ereksiyon sağlanamama ve sürdürememe hali olarak tanımlanmaktadır. Bütün dünyada yaygın bir şekilde görülen bu sorun yaşamı tehtid edici bir problem olmamasına rağmen gerek fiziksel sağlığı, gerek ruhsal ve gerekse sosyal sağlığı ciddi şekilde bozduğu için ve sağlığı bozma yanında yaşam kalitesini de düşürdüğü için, oldukça önemli bir sorun olarak kabul edilmektedir. Birçok sağlık sorunundan daha fazla ve yoğun şekilde mutsuzluk kaynağı olmaktadır. 

Erken Boşalma (Premature Ejaculation)

Erken Boşalma'da (Ejakulasyon), başarısızlık korkusu, performans kaygısı, günah işleme veya suçluluk duygusu, hastalık kapma, gebe bırakma, başkası tarafından mahrem yerlerinin keşfedilme korkusu; aşırı isteğin verdiği gerginlik gibi psikolojik faktörler önemli rol oynamaktadır. Bu durum kişinin istediği ve arzu ettiği bir cinsel yaşamı yaşayamamasına neden olduğu için gündelik yaşam kalitesinde düşüşler olur. Bu durum kişinin ruh halinde ciddi olumsuzluklara neden olduğu gibi, çok net bir şekilde ilişkisine de yansır.

Nur Meriç
PSK Gelişim ve Aile Danışmanı