Yılbaşları yeni doğan bir gün, yeni bir hafta gibi; insanların kendilerini motive ederek daha enerjik hissettikleri ve yeni başlangıçlara istekli oldukları bir dönemdir. Yeni kararlar, güzel hayallerle birçok olumsuzluğu değiştirebilme duygusu harikadır...

Fakat her zaman yılbaşlarında koyduğumuz hedeflerimize yıl sonlarında ulaşamaz; özel ve iş hayatlarımızda hayal kırıklıkları, çözümlenmemiş, birikmiş daha birçok sorunla karşı karşıya kalırız.

Bizim de 2015’te ulaşamadığımız hedeflerimiz varsa kendimize sormalıyız:

Tam şu anda neredeyim?

Başaramadıysam bunun nedeni tam olarak ne?

Aldığım kararların ne kadarını başardım?

Bu başarısızlıklarda benim sorumluluğum % kaçtı?

Diğerlerinin başarısız olmamamda sorumluluğu % kaçtı?

Hayatımın çoğunluğunda kendimi başkalarının mağduru olarak mı görüyorum?

Hayatım üzerindeki kontrolümün farkında mıyım?

Benim gerçekliğim ne?

Nereye gitmek istiyorum?

Ne yapmak istiyorum?

Ben kimim, neredeyim?

Bu soruları sordukça aydınlanırız.

Hayatımızdaki en önemli etken “farkındalık”tır. Kişi kendi gerçekliği ve idealleri arasındaki mesafeyi görmelidir. Uzun zamandır yoğun bir duygusal yorgunluk hissediyorsak kendimizi ve tam olarak ne istediğimizi fark edemeyebilir, harekete geçmek için gereken enerjiyi bulamayabiliriz.

Tek başımıza hayatımızı analiz edip, hedeflerimizi belirleyip, engelleri fark edemeyebiliriz. Bu konularda bir uzman bize yol gösterebilir. Yol haritası oluşturmamızda yardımcı olacağı gibi, bunu yapmamızda bizi motive de edebilir.

Böylece gerçek isteklerimizi belirleme ve gerçekliğimizi görme noktasında gelişme sağlayabiliriz.

Yola çıkmadan yol haritanız elinizde olmalı. Bu yılın sonunda kendinizi nerede görmek istersiniz? Bir zaman makinesinde olduğunuzu düşünün, 2016’nın Aralık 28’ine gittiğinizi düşünün. Nerede ve nasıl olmak istersiniz? Kendinize bir hayal odası, eleştiri odası bir de hedef odası belirleyin.

Hayal odanızda istediğiniz bir şeyi sınırsızca düşünün. Sonra eleştiri odanıza geçin. Hayalinizi sıkı sıkı eleştirin. Ayakları yere basan hayaller mi? Yapabileceğinize inanıyor musunuz, inanmıyor musunuz?

Mevcut şartlarınızı gözden geçirin. Yüksek standartlarımızla ulaşamayacağımız büyük hedefler koyduğunuzu fark ederseniz veya yapacağınız fedakârlıklara, bedellere hazır değilseniz tekrar hayal odasına dönün.

Hayal odasında hayallerinizi tekrar gözden geçirip yenileyin ve eleştiri odasına geri dönün. Bu sorgulamalar; başarı, kaynak, istek, seçenek, hedef ve inanç noktasında kendinizi anlamanıza faydalı olacaktır.

Hayal odası ve eleştiri odasından ortak bir fikir, uzlaşma çıkarsa hedef odasına geçebilirsiniz. Hedef odasında oluşturulan hedefi gerçekleştirmek için niyetinizi iyi ve net olarak bir kez daha ifade edin. Niyetinizin sizin ve bütünün hayrına olduğunu hissediyorsanız bilin ki, bu isteğin oluşması için tüm evren sizinle olacak…

Yolunuz açılacak mucizelerle karşılaşıp hedefinize doğru yol alacaksınız.

2015’in başında ehliyet almayı düşündünüz ancak yıl sonunda hala o ehliyete sahip değilsiniz. Fark edebilirsiniz ki ehliyet almak için hiçbir yere başvurmadınız ya da bunun için ayıracak bütçeniz ve zamanınız yoktu.

Oysaki gerçekte yapılanmış bir yol haritanız olsaydı, buna sahip olabilecektiniz. Bütçenizi, zamanınızı ayarlayabilir; yılsonu yaklaşmadan hedefiniz için girişimlerde bulunabilir belki de şuan hedefinize ulaşabilirdiniz.

Yapılması gereken bir iş planı varsa elimizde, bu hedeflenen iş ne zaman olacak? “Neredeyim? Nereye gideceğim?” 10 ay sonra bitirmeyi planladığımız hedefimiz için aylık dönemlerde ara hedefler koymalıyız.

A ve C noktası bizim hedef çizgimiz olursa, arada B durağının olması gibi örneklendirebiliriz. B noktası; hedeflerimizi, nerede olduğumuzu anlamamıza yarayacak olan noktamız olacaktır. Bu hatırlatmalar hem motive edici hem de süreci görme açısından faydalıdır.

Hayalleriniz gerçek, mutluluğunuz huzurunuz daim; yolunuz ışık olsun…

PSK Gelişim ve Aile Danışmanı Nur Meriç

28 ARALIK 2015 / ZAFER GAZETESİ – YAŞAM PENCERESİ