Uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucunda sağlıklı psikolojisi olan insanlar için genel geçer bazı verilere ulaşılmış. Eminim sizin de eklemek isteyecekleriniz olacaktır. Bakalım uzmanlar ne demiş…

Psikolojik sağlığı iyi olan insanlar…

Yaşamdan zevk alan insanlar olarak hayatlarından memnundurlar ve kendilerini olduğu gibi kabul ederler.

Geleceğe karşı umutlu ve olumlu yaklaşırlar. İstenilen performans ve yaşam tatminine ulaşabilmek için tüm enerjilerini ve potansiyellerini hedeflerini gerçekleştirebilmek için kullanabilirler.

Kolayca hayata uyum sağlayabilirler. Kendilerine zarar veren veya uymayan durumların farkına varıp, bu durumları değiştirmek için gerekli adımları atabilirler. Değiştiremeyecekleri durumları ise kabullenip, rahatça uyum sağlayabilirler.

Sosyal ilişki kurabilme becerileri vardır. Kendilerini sosyal ortamlarda ifade edebildikleri için hem kendi cinsleriyle hem de karşı cinsle sağlıklı ve uzun süreli ilişki kurabilirler.İlişkilerini besleyip güçlendirmeyi bildikleri gibi, kendilerine zarar veren ilişkileri sonlandırabilirler.

Özgüven eksikliği hissetmezler. Bu yüzden, kendilerini olduğu gibi kabul edip severler, küçümsemez, eleştirmez ve suçlamazlar. Bunun yanı sıra, değişime, gelişime ve büyümeye açıktırlar.

Hayatlarında zorluklar, hayal kırıklıkları, travmalar olduğunda, sorunların üstesinden tek başına gelebilirler, eğer başaramazlarsa bir uzmandan yardım isteyebilirler.

Yetişkinliğe eriştiği çağlarda birlikte olduğu partnerle düzenli cinsel hayatları vardır.

Çevresindeki insanlarla iletişim becerileri vardır. Duygularını, düşüncelerini, isteklerini uygun bir şekilde ifade edebilirler.

İlişkiler, para ve meslek gibi şeyleri bağımlılık haline getirmezler ve alkol, sigara gibi kendilerine zarar veren şeylere bağımlı olmaktan kaçınırlar.

Kendi belirlediği hedeflerine ulaşmak için yeterli cesaret ve motivasyonları vardır.

Beden sağlığına önem verirler.

Bu sonuçlar doğrultusunda kendinizi şu şekilde değerlendirin. Buradaki bir çok maddeye uymuyor olabilirsiniz. Toplumumuzun geneli böyle. Bu sizin pekte sağlıklı olmadığınızı gösterebilir. Bununla birlikte normal bireylersiniz, biz biliriz ki normaliteleri çoğunluklar oluşturur. Diyorsanız ki; ben normal olmak istemiyorum, sağlık olayım, daha fazla mutlu, huzurlu, doyumlu, anlam dolu bir hayat yaşayayım; o zaman bendensiniz ve yollarımız bir yerde kesişebilir.

Hayat yolunuz anlamlı ve ışık dolu olsun…

Nur Meriç

PSK Gelişim ve Aile Danışmanı

15 MAYIS 2016 / ZAFER GAZETESİ – YAŞAM PENCERESİ