Doğru Meslek Seçimi
2 Aralık 2015 Çarşamba

Çoğu kişi için, hayattaki en önemli şeyler; ailesi, arkadaşları, işi ve boş zamanlarında ne yaptığıdır. Tüm bunlar, zamanımızın ve enerjimizin çoğunu tüketip hayatımızı da şekillendirir.

İşimiz, çoğu zaman hayatımızın önemli bir bölümünü kapsar ve aslında bambaşka şeyler yapmayı tercih ettiğimiz halde, genellikle zorunluluktan çalışırız.


Kişiliğimiz, aşk hayatımızı etkilediği gibi, kariyerimizi de önemli ölçüde etkiler. Ne tür bir iş seçeceğimizi, nasıl çalışacağımızı ve iş hayatında diğer insanlarla nasıl etkileşime geçeceğimizi belirler.

Daha çocukken gelecekte yapacağımız işleri düşünmeye başlarız. Erkek ve kız çocukları, farklı işleri denerler. Altı yaşına bile gelmeden polis, doktor, kovboy, film yıldızı, öğretmen, borsacı ve avukat olurlar.


Yetişkinlerde çocuklara ne olmak istediklerini sorarak ya da kendi işlerini anlatarak, onların iş hayatına ilgilerini uyandırırlar.

Toplum içinde iş ve iş hayatı merkezi bir öneme sahiptir. Yetişkin insanların sohbetlerinin ne kadar sıklıkla iş etrafında döndüğünü bir düşünün. İş konusu çok önemlidir. Bu nedenle işinizi seçerken doğru bir değerlendirme yapmak büyük önem taşır.

Diyelim ki, mesleğinizi değiştirmeye karar verdiniz. Reklamcılık işinde yeteri kadar çalıştığınızı düşünüyor ancak hangi yeni mesleği seçeceğinizi bilmiyorsunuz. Yılda en azından 50-60 bin TL kazanmanız gerektiğini düşündüğünüz içinde bu ücretin ödenmediği işleri listenizden çıkarıyorsunuz.

Bir yıldan daha fazla süre için okula geri dönmek istemiyorsunuz ve dolayısıyla bir cerrah ya da genetik mühendisi olamayacağınızı da biliyorsunuz.


Kişisel kriterlerinizi belirleyerek, iş olasılıklarınızı sınırladıktan sonra seçeneklerinizi daraltmak için işe uygunluk testlerinden yararlanabilirsiniz.

MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) ya da 16PF (Sixteen Primary Factor Inventory) gibi bazı testler sadece psikologlar tarafından uygulanabilirler. Myers-Briggs ve Holland Self Kişisel Yönlendirme Araştırması (Holland Self-Directed Search) gibi diğer testlerde kariyer danışmanları ve insan kaynakları uzmanları tarafından uygulanmaktadırlar.

Piyasada, birçok işe uygunluk testi vardır. Bu testlerde alanlarınız, olaylar karşısındaki tavrınız ve benzeri sorular sorulmaktadır. Myers-Briggs, işe alma ve değeri en sık kullanılan testlerden biridir. Genellikle, kimlerin hangi işi için en iyi şekilde yapacağını / mutlu olacağını belirlemek üzere ve takım çalışmaları için kullanılmaktadır.


İnternettede uzmanlarca değerlendirilen testler bulabilirsiniz. Bunlardan bazıları ücretsiz, bazıları da ücretlidir.

Nur Meriç
PSK Gelişim ve Aile Danışmanı