Hedeflerinizi yeniden düzenleyin

Aydan gelen astronotlar, depresyona girdiler. Hedefsizlik depresyonun birinci sebebidir. Biz yaşam koçları, danışanlarımızla ilk önce hedef konusunda çalışırız. Böylece sadece yorgunluk değil, birçok rahatsızlık bu yolculukta sona erer. Aşağıdaki birçok başlık sizin hedefiniz olabilir belki.

 

Ortamınızı yeniden düzenleyin.

İşte ve evde hayatı kolaylaştıracak yenilikler yapabiliriz. Kâğıt, eşya ve giyim düzeninin önemine özen göstermek, sadeleştirmek işe yaramayanları dönüştürmek, vermek veya atmak sizi tazeleyecektir.

 

Zamanı yeniden düzenleyin.

Dinlenme zamanlarımızı arttırır, gereken işe veya yakınlara ayırabileceğiniz zamanı kaliteli kılmanızı sağlar. En önemlisi kendinize ayırabileceğiniz zamanı size kazandırırken, enerjinizi en çok sömüren suçluluk hissinden kurtarır.

 

Gün içerisinde kitap, gazete ve dergi okuma gibi, iş harici aktiviteler için zaman ayırın. Yaşamınızı renklendirecek uğraşlar bulun. Uyku ritmine dikkat edin.

 

Havadaki elektrik yükü, iyonlar aracılığıyla taşınır. Pozitif ve negatif değerde iki tür iyondan pozitif olanlar arttıkça vücuda zindelik getirir. Havadaki elektrik yükü otomobillerin havayı kirletmesi, sanayi atıkları, trafik karmaşası nedeniyle şehirlerde daha fazladır. Bu yüzden günlük, haftalık temiz hava ihtiyacımızı karşılayacak programlar yapılabilir. Trafik saatlerine dikkat ederek yola çıkmak gibi. Her zaman çıkışınızdan 15 dakika kaydırsanız bile bu daha az egzoz demektir.

 

İlişkilerinizi yeniden düzenleyin.

İş ve özel hayatımızda yeni strateji, takım çalışması yapmak olabilir. Zor işleri eşit olarak dağıtarak yükün aynı kişiler üzerinde birikmesini engelleyin ve zor işlerin dönüşümlü olarak yapılmasını sağlayan bir düzen planlamak herkes için iyi olacaktır.

 

Bedeninizi yeniden düzenleyin.

Kas gevşetici egzersizler, meditasyon yapmak, nefes egzersizleri, bedeni sıfırlayan ve enerjinizi tazeleyen en etkin yöntemlerdendir. Her sabah 10–15 dakika aç karnına egzersiz yapmak, düzenli olduğu için işe yarar. Her gün en az 5 dakika yürüyüş yapın. Ancak bu yürüyüşleri temiz havada yapmaya özen gösterin. Bel kemiğinden dik oturmak ve gülümsemek bağışıklık sistemini sil baştan organize ettiğinden, kendinizi omuzları düşmüş ve çatık kaşlı yakaladığınızda düzeltirseniz enerjinizi de düzeltirsiniz.

 

Beslenmenizi yeniden düzenleyin.

Bol vitaminli ve mineralli besinleri sofranızdan eksik etmeyin. Özellikle B ve C vitaminleri ile potasyum. Vitamini alma saatleri ve miktarı önemlidir, bedeninize uygun olmazsa yorgunluk verir.

Bol sıvı alın. En az günde 1,5 litre su için. Suyun içinde de enerji sağlayan iyonlar vardır.
Asitli içecekler ve alkol tüm enerji dengenizi bozacak niteliğe sahiptir.

 

Kırmızı et ve şuruplu, şerbetli tatlılar sindirim için bedeninizdeki tüm enerjiyi elektrik süpürgesi gibi çeker. Meyve ve sebze ise daha çok su barındırdığından ve doğal glikoz bulundurduğundan sizin ve çocuklarınızın en iyi dostudur.

 

Tutumlarınızı yeniden düzenleyin.

Gereğinde ‘hayır’ demeyi bilmek, gerektiğinde her şeye ara verebilmek, gerçekçi hedefler koymak, sağlıklı yaşam planı yapmak, sosyal hayatı canlı tutulmak için eyleme geçmek bile enerjinizi dengelemeyi sağlayacaktır.


Esnek olmamak, olayları büyütmek, başkasından çok şey beklemek yerine kendimizi geliştirmek, kendinize değer vermek, aile ortamında, işte destekleyici bir tavır sergilemek, herkesin kendi dünyasının olduğunu hatırlanmak ve herkese eşit davranmak için niyetlenmek bile, süreci başlatacağından geri bildirimleriniz de sizi daha iyi hissettirecektir.

*(Yazımız devam edecek)

 

Dünyanız sevgiyle aydınlansın.

Psikolojik Gelişim & Aile Danışmanı Nur Meriç

 

20 NİSAN 2015 / ZAFER GAZETESİ – YAŞAM PENCERESİ