Beyninizin efendisi sizsiniz." Panik atak, toplum içinde gittikçe artan bir sıklıkta görülen beklenmedik zamanlarda ortaya çıkan bir endişe nöbetidir. Çarpıntı, göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi, nefes darlığı, boğulacakmış gibi olma (kişi çoğu zaman kalp hastası olduğunu zanneder), terleme, titreme, sarsılma, bulantılar, karın ağrısı, üşüme, ürperme, ateş basmaları, uyuşma ve karıncalanmalar, baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma, gerçek dişilik duyguları ya da benliğe yabancılaşma, ölüm korkusu, kontrolünü kaybedeceği ya da delireceği korkusu gibi belirtilerle fark edilebilir. Bir tehlike beklentisi ya da sonunun geldiği düşüncesi ve atağın ortaya çıktığı ortamdan kaçma dürtüsü panik atağın göstergesi olabilir.

Şimdi iyi haberleri verelim:

• Panik Atak bir kalp hastalığı değildir.
• Panik Atak ölüme yol açan bir hastalık değildir.
• Panik Atak bir akıl hastalığı değildir ve akıl hastalığına dönüşmez.
• Panik Atak sırasında insanların öldükleri, delirdikleri, kontrol dışı davranışta bulunduklarına ilişkin hiçbir tıbbi bilgi yoktur.
• Panik Atağın tedavisi mümkündür.
Bu psikolojik hastalık genellikle uzun süreli bir tedavi gerektirir. İlaçlarla ve psikoterapi ile hastalar tedavi edilmektedir. Bununla birlikte, psikiyatri merkezimizde panik atak tedavisinde NLP tekniklerinden de yararlanarak son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır. Tedavinin her aşaması hekim gözetiminde olmalıdır.

Panik Atakta NLP tekniklerini öğrenip ve uygulayarak yaşamınızı yeniden düzenleyebilirsiniz. NLP; İç uyum, kişisel bütünlük (ne istediğini bilmek ve duyguları rahatlıkla kullanabilmek) esneklik ve hoşgörü ilkelerine dayanmaktadır. NLP (Nero Linguistik Programlama) bilinç ve bilinçaltını etkin bir duyarlılıkla kullanmaya yönelik zihinsel sürecin işleyişini yeniden yapılandırma tekniğidir. Kişisel ve ruhsal bakımdan olmak istediği kişiyi ortaya çıkartmasına yardım eder.

Panik Ataklı kişilerde bilinçaltı, olumsuz kayıtlar ve bilinçaltına verilen olumsuz komutlar saptanmaktadır. Panik Atak'lı kişiler mükemmel bir stratejiyle kendilerinde bir kaygı ortamı yaratıyorlar. Bu stratejilerini olumlu imgeleme çalışmalarını öğreterek, rahatlamaya çevirmek mümkündür. NLP teknikleriyle duygu durumu değişikliği de yaratılabilir. Panik Atak sırasında ortaya çıkan aşırı soluk alıp-vermeyi kontrol edebilmek için gevşeme ve rahatlamayı sağlayan doğru nefes teknikleri öğretilmektedir. Genelde bu tür rahatsızlığı yaşayan kişiler ikili iletişim problemleride yaşamaktadır. NLP teknikleriyle iletişim sorunları da çözümlenebilir.

Kişilerin geçmişinde yaşadığı, Panik Atakları sırasında ve öncesindeki olumsuz anıların etkisini azaltmak ve kontrol etmek için zaman çizgisi (time-line) tekniği uygulanabilir. Tedavi iyi giderken Panik Atak yaşabilinir. Bu durum iyi tedavi edilmediğiniz anlamına gelmez. Nöbetin eninde sonunda geçeceğini bilen bir tavır geliştirmelisiniz. En yoğun yaşandığı süre 10 dakikadır. Herhangi bir sağlık kurumunun acil servisine ulaşıncaya kadar atağınızın hükmü geçer. Alkol ve bağımlılık yapan ilaçların aşırı ve gereksiz kullanımına dikkat edilmelidir. Panik Ataklı kişilerin bir kısmında yalnız kalamama, sokağa çıkamama, kalabalık ortamlara girememe, asansör gibi kapalı ortamlarda kalamama vb. davranışlar görülebiliyor. Bu gibi fobik durumlar içinde NLP tekniklerinden yararlanabiliyoruz. Panik Ataklılar, o andaki belirtileri yanlış biçimde yorumlamak eğilimindedirler. Panik Atak konusunda bilgi sahibi olmaları onların daha mantıklı düşünmelerini sağlar. NLP "beynin programcısı diyoruz. Bu programda bir aksaklık varsa bu programı istediğimiz gibi tekrar düzenleyebiliriz. Panik Atak bozukluğu ortada hiçbir neden yokken herhangi bir anda, herhangi bir yerde ve ani olarak ortaya çıkabilir. Ancak atak sonrasında ne yapacağını bilmek çok önemlidir. Ne yapacağını bilen soğukkanlı ve güvenli tavrınızla panik atağınızla baş edebilirsiniz.

Nur Meriç

PSK Gelişim ve Aile Danışmanı