Neden Bir Koç'a İhtiyaç Duyarız!
“Eğer yaşıyorsanız, yardıma ve desteğe ihtiyacınız var demektir.”
Graham Alexander

Amerika’da ve Batı Avrupa ülkelerinde pek çok kişi koçluk desteği almaktadır. Türkiye’de de kişisel ve kurumsal koçluk günden güne yaygınlaşıyor. Koç, herhangi bir konuda hedeflerinizi belirlemek ve onları gerçekleştirmek için size destek veren kişiye demektir. Özellikle bilinen en eski koçluk yardımlarını sporcular almıştır. Çünkü onlar, her zaman o ana kadarki en iyi performansının da üstüne çıkmanın yolunu aramışlardır. Günümüzde politikacılar, sanatçılar, işadamları, avukatlar, doktorlar, müzisyenler, spikerler; iş ve özel hayatlarında herhangi bir sorun yaşamasalar bile daha iyi bir noktaya gelmek, yaşadıkları, problemlerle baş edebilmek performanslarını arttırabilmek, marka olabilmek için iyi bir koçtan destek alma ihtiyacını duymaktadır.

Kendinize şu soruları hiç sordunuz mu:

Hayatımın amacı ne?
Kendimin en iyi versiyonu nasıl olabilirim?
Benim için neler mümkündür?
Kafa karışıklıklarımı nasıl düzenleyebilirim?
İş ve özel hayatımda iletişim kalitemi nasıl artırırım?
Daha iyi sonuçlar için yeteneklerimi nasıl geliştirebilirim?
Yapıma uygun hedefler oluşturup, motivasyonumu arttırabilir miyim?
Sigara bağımlılığından rahat, kesin ve kolay olarak nasıl kurtulurum?
İdeal kiloma nasıl gelirim?
Hayatımı kısıtlayan korkulardan kurtulmam mümkün mü?
Özgüvenimi nasıl artırırım?

Kendimle ilgili İnançlarım hala çocukluğumda ailemden, öğretmenlerimden ya da çevremden öğrendiklerim mi? Bu soruların cevaplarını araştırdığınızı, en güzel düşlerinizi gerçekleştirdiğinizi ve hep olmayı istediğiniz kişi olmanıza yardım edecek biri olduğunu hayal edin. Çünkü bir dizi küçük kararlar hayatımızı değiştirebilir. İşte koç burada devreye girer. Koçluk, değişimler yaratmak demektir. Koç elinizdeki kartları alıp, o eli en iyi şekilde oynamanıza, kimi zaman oyunun kurallarını değiştirmenize veya daha iyi bir oyun bulmanıza yardım eden bir sihirbazdır. Bir koç şunları yapacaktır : Şu anda nerede olduğunuzu gösterecek, kendinizi gerçekten tanımanıza yardım edecek, değişebileceğiniz yeri işaret edecek, değişimi destekleyecek ve böylece sizi hedefinize ulaştıracaktır.. İnsanlar çeşitli nedenlerle, genellikle de hayatlarında bir şeyler bozulduğunda yardım ararlar. Örneğin sigara içtiği veya kapalı bir yerde kalamadığı veya hayır diyemediği için sağlıklarını, işlerini, sevdiklerini kaybettiklerinde. Koç bu durumu çözmelerine ve yollarına devam etmelerine, bir dizi küçük kararlarla hayatlarını değiştirmelerine yardım edecektir. Onları daha önce bulundukları konuma getirmeyecektir. Koçluğun konusu, insanların mutlu ve huzurlu olmasına yardımdır. Koçlar psikologla dost arası profesyonel dostlardır da denebilir.

Herkes mutlu ve huzurlu olmak ister. Ama birçok insan bunu nasıl yapacağını bilemez.

Koçluğun önemli bir kısmı danışanının farkındalığını arttırmaktır. Farkındalığı arttığı zaman değişim yapıp yapmaması gerektiğini, yapacaksa neler yapması gerektiğini değerlendirecektir. Bir koçtan yardım almaya karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken noktalar vardır: Aldığı eğitimler ve bu eğitimleri aldığı kurumlar nelerdir? İnsan psikolojisini, beynin işleyişini biliyor mu? Kişileri ve olayları sosyolojik, fizyolojik ve psikolojik olarak ele alacak donanım ve kaynaklara sahip mi? Ekolojiye önem veriyor mu? Etik mi veya bu kaynaklara sahip olan kişilerle işbirliği içinde mi?

Nur Meriç

PSK Gelişim ve Aile Danışmanı